Ritva viihtyy Hossassa

Kalalla Kainuussa

Ritva viihtyy Hossassa

Ritva Hakkarainen uisteli Hossanjärvestä 1,6 kg ahvenen. Sillä heltisi Urheilukalastus-lehden suurkalakilpailun voitto.

Letun paistamista Hossanjoen Alakoskella.

 

Keravalainen Ritva Hakkarainen kertoo, että kalastus erityisesti Hossassa kuuluu vuoden huippuhetkiin. Suomussalmen Hossassa hän on miehensä kanssa käynyt joka kesä jo kymmenen vuoden ajan.

Ritva lähti alun perin mukaan Hossan reissulle miehelleen seuraksi ja kuskiksi. ”Jäin heti koukkuun siihen paikkaan. Nimenomaan Hossan erämainen luonto ja monipuolinen ympäristö tehosivat minuun. On järvi lähellä ja sen lisäksi pieniä koskia kalastettavaksi, mutta lisäksi mustikoita ja joskus lakkojakin poimittavaksi”, Ritva hehkuttaa.

Hossassa voi usein myös kalastaa kaikessa rauhassa ja puuhastella omissa oloissaan laavulla. Hossa ei ole pelkästään himokalastajien kohde vaan sopii luonnosta nauttivalle perus matkailijalle. Sellaisesta Ritva erityisesti pitää. ”Toki juttelemme muiden ihmisten kanssa, jos heitä on paikalla, ja ihan hyvää porukkaa olemme tavanneet. En haluaisi tehdä saamaa kuin poika, joka käy Kymijoella, jossa kalastetaan vieri vieressä”, hän selvittää. Tosin poikakin on viime vuosina innostunut Hossasta ja käy siellä kavereiden kanssa vuosittain.

Kymmenennen Hossan vuoden kunniaksi kalastus oli saaliin osalta tavallista tuottoisampaa. Hän sai esimerkiksi toistaiseksi suurimman taimenensa, jolla oli mittaa 45 senttiä. Se tuli rusehtavalla Lotto-lipalla. ”Muutenkin suosin koskikalastuksessa lippaa ja niistä Loton lisäksi Meppsiä”, hän mainitsee.

Varsinainen kohokohta oli silti elokuun puolivälissä Hossanjärveltä uistellen saatu peräti 1,650 kilon kyrmyniska, jolla irtosi Urheilukalastus-lehden suurkalakilpailun ahvensarjan voitto. Tämä isomus iski kahdeksansenttiseen Nils Master Invincible -vaappuun. ”Olimme silloin liikkeellä isältäni perityllä sähkömoottorilla. Se on mukava tapa kalastaa ja siirtyä paikasta toiseen, kun ei tule melua eikä saastetta”, Ritva kiittelee.

Ahventa hän narraa mielellään myös tavallisella ongella sekä pohjaongella, jolloin syöttinä on pilkin ja madon yhdistelmä. ”Kun sen laskee pohjaan, niin heti on kala kiinni – siis silloin kun syönti on parhaimmillaan. Hossassa näin on usein noin puolen tunnin ajan alkaen klo 12.30”, hän paljastaa.

Mielipaikkoja ovat Hossanjärvi sekä Hossanjoella Niskakoski, Alakoski ja Nimettömänkoski. Esimerkiksi Nimettömänkoskelle ei pääse kuin kävelemällä, mutta se siinä onkin ihan kivaa. Hossan harjuilla on nautinto patikoida, vaikka ei olisikaan mikään himolikkuja. Maisemat ovat ihania.

Ismo Malin, Urheilukalastus-lehti

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni