EKOKALASTUSALUE TAIMENEN PERHOKALASTAJILLE
Luvanjoen vesistö laskee idästä Emäjokeen. Yli 50 kilometriä pitkä reitti alkaa Venäjän rajan tuntumasta ja kulkee muun muassa Mikitänjärven, Luvanjärven, Nuottijärven ja Salmijärven sekä useiden Jokien ja koskien kautta. Tunnetuin koski on jyrkkä ja kaunis Luvankoski. Samankaltaisia koskia ovat Kynäkosket ja Nuottikoski. Mikitänjoelta löytyy myös koskikalastajia kiinnostavia pieniä metsäjokia. Nuottikoski on Salmen osakaskunnan vesiä, Kynäkosket on ekokalastusalue ja Luvankoskesta ylöspäin ovat Moisio-Luvan osakaskunnan lupa-alueet.
KYNÄKOSKET
EKOKALASTUSALUE
Kynäkosket on tunnettu kainuulainen luonnonkalaston elvytyskohde. Kalastus on sallittu vain väkäsettömillä perhoilla ja ekokalastussäännöillä.
Niemelänjärven alapuolella sijaitsevat noin puoli kilometriä pitkät Kynäkosket. Hyrynsalmi – Kuhmo tieltä (tie-904) noin 12 km Hyrynsalmelta on opasteet Laitalantielle ja edelleen parkkipaikalle. Parkkipaikalta on noin 300 metrin patikkapolku laavulle. Kynäkosket ovat reilun puolen kilometrin koskialue kahden järven välillä. Kosket virtaavat omassa rauhassaan metsän keskellä. Yläosassa saari jakaa joen kahteen etäällä toisistaan kuohuvaan koskeen, joista pohjoisen puoleinen uoma on runsasvetisempi. Molemmat kosket laskevat noin sata metriä pitkään välisuvantoon. Suvannon jälkeen alkaa kivinen ja voimakkaasti kuohuva yhtenäinen Ala-Kynäkoski, joka kaartaen laskee Koirajärveen. Alakosken töyräällä on kalastajille laavu. Kynäkoskien tavoitelluimpia saaliita ovat vesistössä kehukalojen mittaan kasvaneet taimenet. Kynäkosket sijaitsevat Luvan pääreitin puolivälissä ja ovat näin keskeisellä taimenten vaellusreitillä.
Kalasto ja hoito
Kalastonhoito perustuu kalastusjärjestelyihin. Kynäkoskille muodostettiin luonnon koskikalaston elvytykseen tähtäävä ekokoskialue jo 1990-luvun lopulla. Koskikalastoa suojelevien kalastussääntöjen sekä perhokalastajien vastuullisuuden ansiosta Kynäkoskista on vakiintunut kookkaista taimenista tunnettu erikoiskohde. Kynäkoskilla moni perhokalastaja on päässyt väsyttämään elämänsä kookkainta villiä taimenta. Tavoitteena on, että koskien taimenet ja harjukset saavat lisääntyä ja vahvistaa koko reitin vaelluskalakantaa. Samalla ekokalastusalue vahvistaa koko reitin luonnonmukaista vaelluskalakantaa.
Kynäkoskilla kalastetaan lohikalojen osalta pyydä ja päästä -perhokalastuksen säännöillä. Perhokalastuksessa edellytetään väkäsetöntä koukkua. Kokonaan saaliitta Kynäkoskilta ei tarvitse kotiin lähteä, sillä koskissa ja erityisesti välisuvannossa asustaa isokokoista haukea ja ahventa. Haukia ja muita kaloja tulee kohdella asiallisesti, eikä niitä tule tappaa muuhun kuin ruokakalakäyttöön. Kynäkoskilla koukkuun voi tarttua muitakin kuin vain "ekokaloja", sillä Luvan reitin suosittuihin koskikalastuspaikkoihin istutetaan jatkuvasti pyyntikokoisia lohikaloja. Satunnaisesti tavattavan kirjolohen saa ottaa saaliiksi. Katso lisätietoa ja ohjeita tutkimuksesta.
Katso videoita koskelta:
- KYNÄKOSKI 2012 Video/Jyrki Holopainen ja Aku Kaasalainen, Ruukki
Koskelle myydään kiintiöidysti 4 henkilökalastuslupaa/vrk tai yksi seuruelupa/vrk. Henkilökalastuslupa: 40 €/vrk (kiintiö 4 erillistä henkilöä/vrk). Seuruelupa: 100 €/vrk (koko koski on seurueen yksityiskäytössä/henkilömäärää ei ole rajattu) Koskille ei myydä yhtä aikaa henkilökalastuslupia ja seuruelupia.
www.kalakortti.com em. on suora linkki varaustaulukkoon/luvan ostoon!
(Huom. UUSI luvanmyyjä: Kalakortti.com / Catch and Release -luvat) tai 050-5859459
1. Kynäkoskilla kaikki taimenet ja harjukset tulee vapauttaa! Kalojen vapauttamisella pyritään luonnonmukaisen lisääntymisen vahvistamiseen!
2. Kalastus on sallittua vain väkäsettömällä, yksikoukkuisella perholla. Perhokoukun on oltava väkäsetön tai väkänen on painettava umpeen. Perhojen lukumäärä on rajoitettu kahteen.
Kesäkaudella (1.5. - 31.8.) kalastusvuorokausi alkaa ja päättyy klo 12. Talvikaudella (1.9. - 30.4.) kalastusvuorokausi alkaa ja päättyy klo 24. Kahlaaminen sorapohjilla ja yli polven syvyyteen kivipohjilla on kielletty 1.9. - 30.5.
Lisätietoja ja kalastuslupia myös puhelimitse: p. 050 5859 459